Cu George Banu, despre ediţia din 2010 a Festivalului Shakespeare
("Constelaţia Hamlet"), Craiova culturală, Purcărete, Boroghină, tineri,
Japonia şi alte câteva lucruri pe care sper să le găsiţi interesante...
George Banu revine în Craiova pentru ediţia a X-a a Festivalului
Shakespeare şi pentru a decerna premiul "Europa pentru teatru".
Vă rog să daţi like pentru floarea aceea care a asistat la dialogul
nostru pe un coridor al fostului hotel Jiul şi vă asigur că era naturală. Ca şi noi, ceva mai tineri.
S-a păstrat această variantă needitată, în două părţi, cu probleme de
sunet, salvată din întâmplare dintr-o arhivă acum pierdută definitiv.
joi, 14 aprilie 2016
miercuri, 30 martie 2016
Scrisul este o vocatie, un fel de a fi...
Scrisul este o vocație, un fel de a fi, de a mă împărtăși celor din jur.
Prin cărți, lumea s-a salvat, s-a apropiat de absolut prin visare și
credință.
Vă invit să intrăm în dialog pe pagina Mihai FIRICĂ scriitor
Vă invit să intrăm în dialog pe pagina Mihai FIRICĂ scriitor
sâmbătă, 19 martie 2016
Sarbatorirea lui Brancusi, la Craiova, locul in care s-a nascut a doua oara
A ajuns la editia IV un festival dedicat olteanului al carui geniu este recunoscut pretutindeni in lume: Zilele Constantin Brancusi la Craiova. Agenda o puteti consulta direct din afis, neprimind invitatie sau programul de la organizatori, insa sper sa-mi fac timp sa particip. Moto-ul este convingator "La Craiova m-am nascut a doua oara"
sâmbătă, 20 februarie 2016
Aratam ca suntem solidari cu romanii din Serbia. Prin cunoastere
O carte importanta pentru cunoasterea si promovarea rezistentei romanismului in Serbia va fi lansata peste cateva zile in cadrul Targului de cartea Gaudeamus 2016 la Craiova. Joi 25 februarie a.c., ora 14.00, in foaierul Teatrului National din Craiova, jurnalistul Romeo Crismaru va prezenta cartea "Romanii timoceni - Studiu jurnalistic despre romanii dintre Timoc si Morava si lupta lor pentru pastrarea identitatii nationale", volum editat cu sprijinul Ministerului Afacerislor Externe - Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni.
Lucrarea a aparut la editura Alma din Craiova si va genera dezbaterea "Unitate si reconciliere la romanii din Serbia de Rasarit" la care autorul a invitat universitari, jurnalisti, reprezentanti ai minoritatii romane din Serbia, scriitori si cititori interesati de soarta conationalilor si a limbii romane dintr-o regiune greu incercata. Voi fi moderatorul dezbaterii si va astept, impreuna cu organizatorii - Jurnal Romanesc si Universitatea din Craiova - in numar cat mai mare.
Lucrarea a aparut la editura Alma din Craiova si va genera dezbaterea "Unitate si reconciliere la romanii din Serbia de Rasarit" la care autorul a invitat universitari, jurnalisti, reprezentanti ai minoritatii romane din Serbia, scriitori si cititori interesati de soarta conationalilor si a limbii romane dintr-o regiune greu incercata. Voi fi moderatorul dezbaterii si va astept, impreuna cu organizatorii - Jurnal Romanesc si Universitatea din Craiova - in numar cat mai mare.
duminică, 31 ianuarie 2016
Delicios inceput de an, cu vinuri Samburesti si branzeturi Delaco
Impreuna cu prietenii din blogosfera craioveana am ajuns la o degustare, prima din acest an, pe un frig patrunzator, la Casa Ghincea. Drept sa spun, a fost un delicios inceput de an, cu vinuri Samburesti si branzeturi Delaco.
Evenimentul a avut o complexitate aparte, dat fiind suportul unei echipe redutabile de specialisti: Prof. Univ. Nicolae Giugea – vicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, secondat de Mirela Gheorghe – oenolog si de Prof. Cristian Maracineanu. Prezentarea branzeturilor si a combinatiilor culinare i-a revenit lui Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar, in timp ce premiile au fost indicate de Daniel Botea (de la care am preluat foto).
Asa cum am facut-o si dupa precedenta degustare, sa prezentam ca la fotbal... combinatiile:
Am fost cucerit pe loc de combinatia Camerbert / Chardonnay, o alaturare care straneste simturile cu prospetimea vinului si puterea branzei. O excelenta deschidere pentru o masa cu prietenii si discutii care se pot prelungi la a doua sticla, la a treia sticla... fara complicatii. Si celelalte perechi au fost inspirate insa dragostea la primul rand al degustarii m-a convins. 2016 va fi un an in care Camembert / Chardonnay se vor intalniri cu mine si prietenii mei in cat mai multe randuri.
Evenimentul a avut o complexitate aparte, dat fiind suportul unei echipe redutabile de specialisti: Prof. Univ. Nicolae Giugea – vicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, secondat de Mirela Gheorghe – oenolog si de Prof. Cristian Maracineanu. Prezentarea branzeturilor si a combinatiilor culinare i-a revenit lui Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar, in timp ce premiile au fost indicate de Daniel Botea (de la care am preluat foto).
Asa cum am facut-o si dupa precedenta degustare, sa prezentam ca la fotbal... combinatiile:
Am fost cucerit pe loc de combinatia Camerbert / Chardonnay, o alaturare care straneste simturile cu prospetimea vinului si puterea branzei. O excelenta deschidere pentru o masa cu prietenii si discutii care se pot prelungi la a doua sticla, la a treia sticla... fara complicatii. Si celelalte perechi au fost inspirate insa dragostea la primul rand al degustarii m-a convins. 2016 va fi un an in care Camembert / Chardonnay se vor intalniri cu mine si prietenii mei in cat mai multe randuri.
luni, 21 decembrie 2015
Din Craiova in New York, via literatura de succes
Scriitoarea Carmen Firan a acordat un interviul despre conditia romanilor din diaspora si despre provocarile cu care se confrunta un autor care isi schimba publicul si limba in care scrie. Nascuta in Craiova, scriitoarea s-a stabilit in urma cu aproape douazeci de ani la New York, in SUA avand parte de recunoastere unanima, ca si in tara natala.
Puteti citi acest interviu in Jurnal Romanesc, o publicatie dedicata romanilor de pretutindeni.
Puteti citi acest interviu in Jurnal Romanesc, o publicatie dedicata romanilor de pretutindeni.
joi, 26 noiembrie 2015
La Filarmonica Oltenia: PE TRECEREA TIMPULUI de Emil Hurezeanu
Despre un scriitor care a debutat ca poet, despre un jurnalist cu mare notorietate si recunoastere, despre un diplomat care cunoste in profunzime spatiul german in contextul celui european si despre cartea sa, PE TRECEREA TIMPULUI: Emil Hurezeanu. In cadrul programului Biblioteca Europa, inclus pe agenda Stagiunii Europa a Filarmonii Oltenia din Craiova, vineri 27 nov. 2015, de la ora 18.15, se va prezenta cartea domnului Hurezeanu aparuta la editura Curtea Veche Publishing si lansata recent la targul de carte Gaudeamus. Autorul nu va fi prezent in Craiova dar sper sa fie cat de curand oaspete al orasului in cadrul unei serate culturale.
Prezentarea de carte la care voi vorbi alaturi de diplomatul Dan Dasoveanu, viceprimar al Craiovei in prezent, si Cristian Voicu, jurnalist cultural, va prefata concertul dedicat Germaniei, eveniment care va incepe de la ora 19.00.
joi, 19 noiembrie 2015
Dezbatere organizată de Jurnal Românesc și premierea câștigătorilor la concursul "Tinere talente" - „ROMÂNII DIN COMUNITĂȚILE ISTORICE”
Biblioteca Județeană
„Alexandru și Aristia Aman” din Craiova și Portalul on-line „Jurnal Românesc”
(jurnalromanesc.ro), realizat pe baza unui proiect finanțat de Departamentul
Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului
Afacerilor Externe, vă invită la un eveniment dedicat presei românești din
comunitățile istorice aflate în jurul granițelor României.
20 noiembrie 2015, ora 11.00, la BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „ALEXANDRU ȘI ARISTIA
AMAN” DIN CRAIOVA.
Cu acest prilej
va fi organizată o festivitate de premiere a câștigătorilor concursului „TINERE
TALENTE” cu tema „ROMÂNII DIN COMUNITĂȚILE ISTORICE”, o prezentare a lucrărilor
premiate, precum o dezbatere pe tema rolului tinerilor jurnaliști în
dezvoltarea presei de limba română în Republica Moldova și Serbia.
În program este
inclusă o prezentare a portalului jurnalromanesc.ro și DEZBATEREA INTITULATĂ
„VIITORUL PRESEI DE LIMBA ROMÂNĂ ÎN COMUNITĂȚILE ISTORICE DIN JURUL GRANIȚELOR
ROMÂNIEI”
Participă jurnaliști,
formatori de opinie, cadre universitare, oameni de cultură, reprezentanți ai
mediului studențesc, autorități locale și factori decizionali din Departamentul
Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.
Portalul
jurnalromanesc.ro, dedicat românilor de pretutindeni, a fost realizat în anul
2013, pe baza unui proiecte finanțat de Departamentul Politici pentru Relația
cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar
premiile puse la dispoziția celor trei jurnaliști câștigători au fost asigurate
printr-un proiecte finanțat de aceeași autoritate.
Concursul a fost
lansat la începutul acestui an, iar câștigătorii desemnați de un juriu format
din jurnaliști profesioniști sunt trei tinere jurnaliste din Republica Moldova:
Anastasia Cucuruz
Pavel – PREMIUL I (1.500 lei)
Maria Cojocaru –
PREMIUL II (1.000 lei)
Bujor Ana –
PREMIUL III (500 lei)
marți, 17 noiembrie 2015
Nu trebuie să ratați această expoziție: "Aurul și argintul antic al României"
Fac o recomandare pentru toți cei care, din diverse motive, nu au mai mers în sălile de expoziție ale muzeelor. Nu ratați expoziția "Aurul și argintul antic al României" de la Muzeul Olteniei! Are semnificiația unei reîntoarceri a valorilor în spațiul cultural și științific redat oltenilor după ce Secția de istorie din cadrul Muzeului Olteniei a beneneficiat de o investiție considerabilă din partea CJ Dolj. Fac această recomandare și cu gândul la eforturile pe care Florin Ridiche, directorului instituției, le-a făcut și la așteptările foarte mari pe care le-a creat după ce a anunțat organizarea expoziției. Pentru toți vizitatorii fideli nu voi mai spune altceva decât: să ne revedem cu bucurie!
vineri, 13 noiembrie 2015
Degustare în pereche, fără pereche! Brânzeturile cum se cuVin, între prieteni
Băutor de vinuri, mi-am zis că încă o degustare nu strică deși nu-mi va aduce și surprize. Ba bine că nu! Am primiti invitatia de la Daniel Botea ca bloggerii sa mergem la o degustare de vin si branzeturi, o pereche Crama Oprisor si Delaco, adica sa ne revedem prieten cu prieten si fiecare cu gusturile sale. Am avut o seara plina cu surprize, rafinament si prieteni bine-dispusi ca intr-o seara de Revelion (o fi avut vinul ceva, nu?). Perechile vin-branzeturi au fost prezentate de Alin Santimbrean, la care am redescoperit pasiunea sa pentru gastronomia rafinata si care ar putea scrie nu doar un dictionar culinar, ci si o enciclopedie a gastronomiei oltenesti, si rand pe rand am traversat o intreaga istorie a Olteniei profunde. Alin a facut pereche cu Gabriel Cristea, somelier si director de dezvoltare la Crama Oprisor. Ca sa enumar toata echipa in formula completa, ca la fotbal, va spun ca domnul Nicolae Lintu, degustator autorizat, a facut pereche cu fiecare dintre participanti pentru a nu lasa paharele jos decat cand degustam branzeturile.
Cabernet Sauvignon a fost la mare pret toata seara (Caloian, Maiastru, La Cetate, Crama Oprisor) in crama Restaurantului REX.
Perechile degustate au primit votul in functie de inspiratia asocierii (pacat ca a trebuit sa aleg doar o pereche - nr 5 dupa gustul meu) si s-a organizat o tombola la final, norocosii primind trofee in branzeturi si vin:
Nu stiu care a fost perechea preferata de colegii din ASBOro sau a oaspetilor polonezi veniti in Craiova la Stagiunea Europa, dar Gran Bavarese si Crama Oprisor Cabernet Sauvignon e un fel de infratire a gustului elitist. Merita o seara intreaga sa spui istorii, sa asculti muzica si sa mergi pe aceasta combinatie cu priteni care stiu sa aprecieze gusturi puternice. Surpriza cea mai mare a serii a fost felul in care fiecare fel era aromatizat cu moderatie prin adaugarea de mirodenii. O descoperire care nu a fost singura, ca am aflat despre o colectie minunata a Arta si Vin, insa am sa reVin asupra subiectului curand!
Cabernet Sauvignon a fost la mare pret toata seara (Caloian, Maiastru, La Cetate, Crama Oprisor) in crama Restaurantului REX.
Perechile degustate au primit votul in functie de inspiratia asocierii (pacat ca a trebuit sa aleg doar o pereche - nr 5 dupa gustul meu) si s-a organizat o tombola la final, norocosii primind trofee in branzeturi si vin:
5. Gran
Bavarese + Crama Oprisor Cabernet Sauvignon + smochine
Gran Bavarese
este o varianta industriala a celebrului Roquefort. Roquefort este probabil cea
mai cunoscuta brânză cu mucegai albastru dar și branza cu cele mai restrictive condiții în ce privește DOC și măsurile de protecție de care beneficiază (lapte de oaie din
zona respectiva, fan cosit din zona respectiva si maturare in grotele din zona
respectiva).
Spre deosebire de
Roquefort, care este fabricat din lapte de oaie nepasteurizat, Gran Bavarese se
obtine din lapte de vaca, pasteurizat. Gran Bavarese este mai putin umeda dar
mai sfaramicioasa decat Roquefort.
Tip: Branza semi
tare cu mucegai albastru
Lapte: lapte de vaca pasteurizat
Gust: Intens, usor
picant, puternic
Aromă: fructata
Textura:
cremoasa, lucioasa, umeda, usor sfaramicioasa Sugestii pentru servire: cu
fructe, seminte si nuci, dulceturi aromate si miere, gatit in sosuri
Nu stiu care a fost perechea preferata de colegii din ASBOro sau a oaspetilor polonezi veniti in Craiova la Stagiunea Europa, dar Gran Bavarese si Crama Oprisor Cabernet Sauvignon e un fel de infratire a gustului elitist. Merita o seara intreaga sa spui istorii, sa asculti muzica si sa mergi pe aceasta combinatie cu priteni care stiu sa aprecieze gusturi puternice. Surpriza cea mai mare a serii a fost felul in care fiecare fel era aromatizat cu moderatie prin adaugarea de mirodenii. O descoperire care nu a fost singura, ca am aflat despre o colectie minunata a Arta si Vin, insa am sa reVin asupra subiectului curand!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)