joi, 6 octombrie 2016

Aerul Craiovei, otrăvit prin lăcomie şi prostie. Interesele din tomberon

Craiovenii care locuiesc în apropiere de groapa de gunoi a Craiovei au parte de un coşmar. Unul olfactiv. Aşa-zisul Depozit Ecologic de la Mofleni este o bombă pestilenţială, o ameninţare pentru sănătatea cetăţenilor şi o gaură neagră din punct de vedere financiar. În loc să fie închis şi căutată soluţia arderii sau prelucrării resturilor menajere, se cere extinderea şi construirea de noi "celule". De ani buni, una dintre cele mai grave probleme de mediu din Craiova a fost tratată politicianist. Primarii Băniei, de la Vasile Bulucea, tatăl şi mama focarului de infecţie administrat în prezent de Eco Sud SA, trecând prin sertarul lui Antonie Solomon şi până la Olguţa Vasilescu au considerat că groapa e prea departe de zonele frecventate de electorat. Aşa că nu a contat ce se întâmplă acolo, chiar dacă mirosul de gunoi îi alungă pe craiovenii care se mai aventurează prin Luncă, sau cum i se spune în prezent, Parcul Tineretului. Aerul Craiovei este otrăvit prin lăcomie şi prostie, mai nou având dovada incompetenţei la ghenele de gunoi unde se acumulează resturile menajere neridicate. Gunoiul colectat din toate localităţile doljene este adus la această blestemată groapă de gunoi, iar acum se extinde criza şi în localităţile aflate la distanţă de Craiova, unde resturile menajere nu se mai ridică de maşinile societăţilor de salubritate. Vorbim de o criză a gunoiului în Craiova, conform unui articol bine scris de Marian Apipie şi publicat în Gazeta de Sud. Cum s-a ajuns aici?

Management... inteligent al gunoiului (foto: GdS)

Eco Sud SA, operatorul Depozitului Ecologic, cere Primăriei Craiova să accepte un preţ majorat pentru depozitarea gunoiului de la 21 de euro cu TVA la 36 de euro. Ca să obţină creşterea de 70 la sută, societatea a convocat întreaga administraţie craioveană şi judeţeană la groapa de gunoi, marţi 11 oct 2016, ora 12.00. Nu pot decât să râd când văd cum o societate comercială bate din picior şi convoacă o listă de notabilităţi în locul în care gunoierii deşartă toată mizeria strânsă din Dolj. 
Conform Eco Sud SA, iată lista "invitaţilor":  
Doamna Primar Lia Olguța Vasilescu, Primăria Craiova
Viceprimar Adrian Cosman, Primăria Craiova
Director Executiv Delia Ciucă, Primăria Craiova
Prefect Nicolae Sorin Răducan, Prefectura Dolj
Președinte Ion Prioteasa, Consiliul Județean Dolj
Director Executiv Monica Daniela Mateescu, APM Dolj
Director Gheorghe Călinoiu, Garda de Mediu Dolj
Director General Eliza Peta, SC Salubritate Craiova


Maşinile de gunoi, la coadă, cu programare (foto: GdS)

Se va obţine extingerea depozitului? După cum s-au manifestat autorităţile, probabil că da. Banii nu au miros. Foarte probabil că se va ajunge prin "negocieri" şi la creşterea preţului. Că doar banii vin de la noi, nu din visteria personală a administraţiei sau de la partid. Vin alegerile parlamentare, actualul primar al Craiovei va fi iepure pe prima poziţie a PSD, aşa că se împinge problema până după scrutin. Nimic nou. Se bagă gunoiul sub preş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu