vineri, 13 noiembrie 2015

Degustare în pereche, fără pereche! Brânzeturile cum se cuVin, între prieteni

Băutor de vinuri, mi-am zis că încă o degustare nu strică deși nu-mi va aduce și surprize. Ba bine că nu! Am primiti invitatia de la Daniel Botea ca bloggerii sa mergem la o degustare de vin si branzeturi, o pereche Crama Oprisor si Delaco, adica sa ne revedem prieten cu prieten si fiecare cu gusturile sale. Am avut o seara plina cu surprize, rafinament si prieteni bine-dispusi ca intr-o seara de Revelion (o fi avut vinul ceva, nu?). Perechile vin-branzeturi au fost prezentate de Alin Santimbrean, la care am redescoperit pasiunea sa pentru gastronomia rafinata si care ar putea scrie nu doar un dictionar culinar, ci si o enciclopedie a gastronomiei oltenesti, si rand pe rand am traversat o intreaga istorie a Olteniei profunde. Alin a facut pereche cu Gabriel Cristea, somelier si director de dezvoltare la Crama Oprisor. Ca sa enumar toata echipa in formula completa, ca la fotbal, va spun ca domnul Nicolae Lintu, degustator autorizat, a facut pereche cu fiecare dintre participanti pentru a nu lasa paharele jos decat cand degustam branzeturile.

Cabernet Sauvignon a fost la mare pret toata seara (Caloian, Maiastru, La Cetate, Crama Oprisor) in crama Restaurantului REX.





Perechile degustate au primit votul in functie de inspiratia asocierii (pacat ca a trebuit sa aleg doar o pereche - nr 5 dupa gustul meu) si s-a organizat o tombola la final, norocosii primind trofee in branzeturi si vin:


5. Gran Bavarese + Crama Oprisor Cabernet Sauvignon + smochine


Gran Bavarese este o varianta industriala a celebrului Roquefort. Roquefort este probabil cea mai cunoscuta brânză cu mucegai albastru dar și branza cu cele mai restrictive condiții în ce privește DOC și măsurile de protecție de care beneficiază (lapte de oaie din zona respectiva, fan cosit din zona respectiva si maturare in grotele din zona respectiva).

Spre deosebire de Roquefort, care este fabricat din lapte de oaie nepasteurizat, Gran Bavarese se obtine din lapte de vaca, pasteurizat. Gran Bavarese este mai putin umeda dar mai sfaramicioasa decat Roquefort.

Tip: Branza semi tare cu mucegai albastru
Lapte:  lapte de vaca pasteurizat
Gust: Intens, usor picant, puternic
Aromă: fructata
Textura: cremoasa, lucioasa, umeda, usor sfaramicioasa Sugestii pentru servire: cu fructe, seminte si nuci, dulceturi aromate si miere, gatit in sosuri





Nu stiu care a fost perechea preferata de colegii din ASBOro sau a oaspetilor polonezi veniti in Craiova la Stagiunea Europa, dar Gran Bavarese si Crama Oprisor Cabernet Sauvignon e un fel de infratire a gustului elitist. Merita o seara intreaga sa spui istorii, sa asculti muzica si sa mergi pe aceasta combinatie cu priteni care stiu sa aprecieze gusturi puternice. Surpriza cea mai mare a serii a fost felul in care fiecare fel era aromatizat cu moderatie prin adaugarea de mirodenii. O descoperire care nu a fost singura, ca am aflat despre o colectie minunata a Arta si Vin, insa am sa reVin asupra subiectului curand!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu